Színek jelentései

Színek jelentései: Citromsárga – életerő, fény, jókedv

Színek jelentései: CitromsárgaAki valaha is belépett már sárga szobába, az tudja, hogy a sárga nevettet. A sárga automatikusan vidám, napsugaras jókedvre derít. Ám – és ezt kevesen tudják – tesztek bebizonyították, hogy javítja a gondolkodást. Hogyan? A ragyogó szín aktiválja agyunk vizuális központját. Ami sárga, azt megnézzük, és már meg is jegyezzük. Érdemes a feljegyzéseket sárga cetlikre írni, vagy fontos adatokat sárga kiemelő filccel kihúzni.
f
Hatása testünkre: megemeli a vérnyomást, és segíti a májat a méregtelenítésben. A citromsárga szín segíti az emésztést, mert pozitív hatással van a hasi idegközpontra.
Képes fokozni a szellemi aktivitást.
A túl sok sárga szín viszont összeomláshoz is vezethet. Fáradságot és letargiát okozhat.
Viszont a fogyókúrában segítségünkre lehet, mert egyensúlyban tartja a testsúlyt. Képes enyhíteni a klimax és a menstruációs tüneteket.

Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, a közvetítés jelképe emberek és istenek között. A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. A narancssárgába hajló sárga a Nap, a melegség szimbóluma; az isteni szeretet, a bölcsesség színe; a zöldessárgát viszont a halálhoz, az irigységhez, a hitszegéshez társították. A buddhizmusban a lemondás, a vágytalanság, az alázatosság, a szerzetesek színe. Kínában a Föld, a középpont színe. Eredetileg császári szín volt – csak annak volt szabad sárga ruhát viselnie, aki a császári családhoz tartozott -, később az előkelőség kifejezője lett. A keresztény hagyományban is megjelenik a sárga szín többértékűsége: lehet a szentség, a felfedett igazság kifejezője, ugyanakkor a sötétsárga az eretnekség, az árulás színe.

A sárga a napsütés színe. Az örömmel, a boldogsággal, az értelemmel és az energiával szokás összekapcsolni.
A sárga meleg hatást, boldogságot kelt, elősegíti a mentális aktivitást, és erőt ad. A sárga gyakran életet jelent. Világos szín, egy igazi figyelemfelkeltő, épp ezért festik a Taxikat sárgára.
Ha túl sokat használják, a sárga már zavaró is lehet – például a kisbabák többet sírnak egy sárga szobában.
A sárga a legfeltűnőbb egy fekete háttér előtt, ezért is használják figyelmeztetéseknél ezt a színkombinációt. A címertanban a sárga a díszességet és hűséget jelzi. Később a gyávaság szimbólumává vált.
Aktiválja agyunk vizuális központját, gondolatébresztő hatású. Ha szellemi tevékenységet végzünk, sárga szín alkalmazása mellett jobban tudunk összpontosítani.
Ha a lakásban sárga izzó ég, a helyiséget melegség járja át. A szín megkönnyíti a tanulást, segít a depresszión, a szomorúságon.
Harmonizálja a máj, az epe és a gyomor működését, pozitívan hat az emésztési problémákra, enyhíti a bélműködési zavarokat, erősíti az immunrendszert és méregtelenít. Idegrendszerünket és emésztőszerveinket jó munkára ösztönzi, emellett hangulatunkat az optimizmus irányába vezeti.
A sárga szín erősíti a gyomrot, de túlzott alkalmazása rosszullétet, sőt hányingert is okozhat.
A sárga egy nagyon célravezető szín, így használhatod a legfontosabb információk kiemelésére.
A tompa sárga figyelmeztetést, hanyatlást, betegséget és féltékenységet jelöl.
A világossárga az intellektus, a frissesség és az öröm jele.
Kristályai: citrin, borostyán, sárga topáz
Sok sárga az aurában: erősen fejlett intellektusra és becsvágyra utal.
A sárga szín szeretete: derűs, nyílt, intelligens, öntudatos jellem. Boldog, okos és fantáziadús, szeret utazni és jó csapatfőnök, de renyhe az emésztése és bátortalan.

A fehér után a sárga áll legközelebb a Nap fényéhez, nemcsak fényesség és színárnyalat, hanem erősítő hatás tekintetében is. Ehhez a színhez kell folyamodnunk, ha gond van az emésztésünkkel, vagy ha tompának érezzük magunkat szellemileg, mivel a sárga az intellektussal, a bal agyféltekével, azaz a logikus oldallal áll kapcsolatban. A sárga ételek fogyasztása méregteleníti testünket, segít kiküszöbölni a salakanyagokat, míg a sárga szín belélegzése vagy vizualizációja segítheti a szellemi koncentrációt, így könnyebben oda tudunk figyelni feladatunkra, és ösztönzi a gondolatmenet szabad folyását is.

Sárga megerősítés: “Gondolataimat hatékonyan közvetítem mások felé.”

Szimbolikus jelentése: életerő, egészséges életmód, értelem, elért tudás, boldogság. A személyiség kibontakozása, akarat, önállóság, hatalom. Ez a szín áll legközelebb a napfényhez, nap jellegű természete révén meleget, lelkesedést, életet adó erőt sugároz. Az apa szimbóluma, a tanítók színe.

Érzelmi jelentése: vidámság, nevetés, megelégedettség, kíváncsiság, nyitottság az újra, a változásra. Művelt, értelmes, bölcs, nyílt, derűs, öntudatos, optimista emberek kedvelik ezt a színt, a pesszimista, életunt, búskomor, lehangolt emberek pedig elutasítják. Rajtuk az aggodalom, féltékenység, bizalmatlanság, félelem, gyávaság, zavarodottság, szorongás, keserűség, sírás válik úrrá. A sok sárga az erősen fejlett intellektusra és becsvágyra utal. A személy kissé öntelt és feltartóztathatatlanul nyomul a jövőbe, miközben az újat, és a fejlődőt kutatja.

Hogyan használjam a sárga színt?

Használd a sárgát önbizalmad erősítésére. Ha minden reggel megiszol egy pohár narancslét és közben arra gondolsz, hogy „magabiztosabb, határozottabb vagyok”, egy hónap alatt csodát érhetsz el. A környezetben a visszafogottan alkalmazott sárga a mindennapi hangulatot javítja, erősíti a jókedvet. Tanuláskor, vizsgára való felkészüléshez használj sárga papírt. Ha önbizalmat akarsz sugározni, használj sárga kiegészítőket. Vegyél napfüdőt, ez nem csak melegséggel tölt el, de tisztít, gyógyít és aktivál is. A citrin és borostyán féldrágakövek használata bátrabbá tesz, segíti az érvényesülést.

Feng Shui

Ha a lakásban szeretnék ezzel a színnel dekorálni, azt az önművelés, tudás (föld elem) területén tegyük. Ide lehet még a terrakotta színt is használni. Amennyiben a területhez tartozó anyagokra szeretnénk odafigyelni javasolt a kő, tégla, porcelán, kerámia, márvány, kristály, gipszkarton használata. A legjobb kiválasztott minta pedig a függőleges csíkozás. Ami a berendezés tárgyakat illeti, inkább a lapos szekrények javasoltak.

A citromsárga szín jelentése különböző kultúrákban:
Európa nagy része: remény, boldogság, gyávaság, gyengeség, veszély, melegség
Németország: irigység
Olaszország: nyár
Ukrajna: vendéglátás, jótékonyság
Ázsia: szent, királyi
Kína: tápláló, királyi
Japán: bátorság
Mexikó, Etiópia, Egyiptom: gyász
Dél-Afrika: vagyon
Szaúd-Arábia: erő, megbízhatóság

Sandal

Sandal vagyok. Mandaláimat 2013-ban kezdtem el készíteni (digitálisan), angyali segítségekkel és kódokkal. Minden mandala egy kód, és mindegyik másra hat. Rezgéseket, impulzusokat közvetít az emberi tudat felé. Érzéseket, gondolatokat, késztetéseket indítanak el. A mandaláim mellett digitális képeket,tájképeket készítek,fotózok,videókat készítek. Illetve spirituális tanácsokkal látom el a hozzám fordulókat...

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb